ke 29.9.21

UE, tarkistettiin kappaleen 4 tehtävät. Opeteltiin kappaleessa 5 Raamatun käyttämistä, tutustuttiin lähetyskäskyyn ja apostoleiden merkitykseen kristinuskon leviämisessä. Tee kotona tehtävät 1-4 s. 19.

ÄI, kuunneltiin teksti Taitava oppikirjan sivuilta 22-23. Etsittiin kirjallisuudesta yhtymäkohtia omaan elämään, ja harjoiteltiin tekstin tulkintaa. Käytiin suullisesti oppikirjan s. 23 tehtäviä.

Tehtiin O 365:een selostus, tee se kotona loppuun. Ohjeita löytyy oppikirjan s. 26-27. Tässä esimerkki lohen savustamisesta.

Lohen savustaminen 

Aluksi mennään kauppaan, josta ostetaan tarvittavat tarvikkeet savulohen tekemiseen. Tarvitaan noin 1 kg lohifile, karkeaa merisuolaa, sitruunapippuria ja viimeistelyä varten tuoretta tilliä ja sitruunalohkoja.

Kotona otetaan lohifileestä paperikääreet pois. Lohi maustetaan aluksi suolalla ja sitruunapippurilla. Tämän jälkeen lohi laitetaan takaisin paperiin ja sen jälkeen maustumaan takaisin jääkaappiin. Lohi voi olla tarvittaessa yön yli maustumassa, jolloin sen suolapitoisuus on suurempi. Minimiaika suolautumiseen on noin neljä tuntia. Suolautumisen jälkeen pyyhitään kalan päältä ylimääräinen suola pois.

Sähkösavustimen alapellille laitetaan kourallinen leppälastuja ja kolme sokeripalaa. Sokeripalat antavat lohelle hienon tumman pinnan. Halutessaan voi laittaa katajan oksia leppälastujen päälle.

Ennen savustusta etukansi laitetaan huolellisesti kiinni, jottei savustimeen pääse happea. Jos kansi on huonosti kiinni, kalan rasva ja lastut saattavat syttyä palamaan. Savustusaika on noin puoli tuntia fileen koosta riippuen.

Savustamisen päätyttyä etukansi avataan varovasti uunikintailla auki. On varottava kuumaa rasvaa ja peltiä. Lohi voidaan laittaa hetkeksi vetäytymään folioon, minkä jälkeen lohen päälle laitetaan sitruunalohkoja ja tuoretta tilliä. Sitten lohi on valmis syötäväksi.

SH / 29.9.21

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *