ke 24.11.21

UE, tutustuttiin kirkollisiin tapahtumiin keskiajalla ja uskonpuhdistukseen. Luo kappaleet 11 ja 12. Tee tehtävät 1, 2 ja 4 s. 35 ja 1-4 s. 37.

ÄI, tarkistettiin kotitehtävät 1-3 oppikirjasta s. 63. Tehtiin yhdessä harjoituskirjan sivut 38-39. Kotiläksyksi harjoituskirjan s. 40.

HI, tarkistettiin kappaleen 13 kotitehtävät.

1. Miten seuraavat sanat liittyvät inkakulttuuriin
a) inka
1. a) Etelä-Amerikan mahtavimmaksi kulttuuriksi nousi inkakulttuuri 1400-luvulla. Inkat eli ylhäiset herrat olivat Andien vuorten rinteille asettunut heimo.
b) Viracocha
b) Viracocha oli inkojen luojajumala. Luotuaan auringon, kuun ja tähdet hän kulki pitkäpartaisen hahmon muodossa, opetti ihmisiä ja katosi lopulta merelle.
c) Inti?
c) Inkat palvoivat auringonjumala Intiä, josta he uskoivat syntyneensä.
2. Missä inkavaltakunta oli?
2. Se sijaitsi Etelä-Amerikan Andien vuorten rinteillä.
3. Milloin inkakulttuuri nousi alueen merkittävimmäksi kulttuuriksi?
3. Se nousi merkittäväksi 1400-luvulla.
4. Kuvittele eläväsi inkavaltakunnassa.
a) Miten uskonto näkyy elämässäsi?
4. a) Usko näkyy jumalien palvonnassa ja jumalille uhraamisessa. Uskonnollisissa juhlissa jumalille tarjotaan juotavaa ja syötävää.
b) Millaisia jumalia palvot?
b) Auringonjumala Intiä, kuuta, ukkosen jumalaa ja luojajumala Viracochaa.
c) Millaisia uskomuksia jumaliin liittyy?
c) Kuoleman jälkeen hyvien auringon palvojien uskottiin pääsevän auringon seuraksi taivaalle, sillä inkat uskoivat syntyneensä auringonjumala Intistä. Ukkosen jumalan uskottiin tuovan viljelijöille tärkeän sateen pelloille. Salamoiden sanottiin tulevan jumalan hohtavista vaatteista. Ukkosen jyrinä puolestaan tuli hänen kädessään olevasta suuresta kivilingosta. Luojajumala Viracocha loi auringon, kuun ja tähdet ja kulki sitten pitkäpartaisen hahmon muodossa, opetti ihmisiä ja katosi lopulta merelle.
5. Vertaa inkavaltakuntaa antiikin Rooman imperiumiin. Mitä yhteisiä piirteitä löydät?
5. Valtakuntaa laajennettiin armeijan avulla ja valloitetut heimot alistettiin. Muita yhteisiä piirteitä olivat tieverkosto, viestinviejät sekä hallitsijan ja papiston asema.

Katsottiin kappaleeseen 14 liittyvä video.

Lue kotona kappale 14 ja tee tehtävät 1-4 s. 87.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *